16686289-3N8rG 16686286-krlFl 16686281-3NqLn 16686278-nFGqP

 

 

Det är aldrig försent att börja träna, men det är alltid för tidigt att sluta!

 

Koppjärk Hälsocenter startade hösten 2014 sitt projekt Koppjärk 85+

 

I projektet har vi för avseende att leda en träningsgrupp speciellt anpassad för personer som är 85 år och äldre. Vi ville öka den fysiska aktiviteten samt även det sociala nätverket för de äldre i vår kommun, vi vill göra allt vi kan för att förbättra deras vardag.

Det finns ju en del positiva sidor med åldrandet, men åldrandets effekt på vår kropp och på vår mentala förmåga är något som man inte kan glädjas särskilt över. Dock finns det många studier som visar på att styrketräning är ett effektivt verktyg för att inte bara förbättra kroppens fysik utan även bromsa tillstånd som till exempel senilitet. Inte bara muskelerna, utan även hjärnan stärks alltså av styrketräning. Och med en starkare kropp orkar man också röra sig mer ute, därmed träffar man mer människor & kommunicerar mer. Hjärnan får därmed den stimulans den behöver för att hålla sig aktiv.

Deltagarna har hos oss fri träning med 2 st instruktörer 1 gång i veckan. ​Huvudsyftet är ju träningen, men lika viktigt, om inte viktigare är ju den sociala stimulansen deltagarna får under vår timme tillsammans. Och även om man inte orkar träna en dag, så kan man komma och vara med, för den sociala delen, och förstås kaffe & kaka. Att de bara tagit sig till Koppjärk är ju träning i sig.

Vi märker hur våra deltagare verkligen längtar till varje onsdag och räknar ner dagarna. Det är precis så vi vill att träning skall vara.

Vi driver Koppjärk 85+ med stöd från Rättviks kommun samt Norska Veteranmuseet i Furudal.Publicerat den 24 mars 2015.